Започва новата учебна година

school_icons_bellКогато става въпрос за първия учебен ден, всички започват да се подготвят и щъкат по магазините. Опоскват се якета, маратонки, клинове, блузи, ученически чанти, пособия за писане и рисуване. Това мисля, че е третият най-голям бум на шопинг след Коледа и Великден.

Тази година ще има много повече ученици в начално и основно училище, заради бейби бума след 2007 година. Очакват се по-големи групи и паралелки. Това е добре, тъй като преди не повече от две – три години медиите обявиха ужасните данни за демографския срив в страната ни. Дали сега обаче резултатите са по-добре. О, определено са по-обнадеждаващи. И много се надявам тези деца да останат в страната ни, защото повечето кадърни хора са отдавана с единия крак на Терминал 2.

Новата учебна година започва и с още една добра новина, този път за учителите. А именно увеличението на заплатите. Чух някой да казва, че 50-70 лева са истинска подигравка. Добре, обаче 50-70 лева са средства, с които може спокойно да се покрият няколко частни урока, сметката за вода и мобилен, сметката за интернет, да се напазаруват основни продукти за седмица напред. На мен ми се струват една добра крачка напред. И дано същото това увеличение повлече такова и в други сектори.

Новата година започва и с много ремонтирани училища. Училището, което е до нас, очаква своите възпитаници на 15 септември с нова пребоядисана фасада, няколко храста и ремонтиран павилион за закуски. Гледам, че на физкултурния салон смениха и дограмата.

Да ви кажа обнадежден съм. Мисля, че оттук нататък ни предстоят само хубави неща. Дано.

Google+ Comments