Приятелството си е приятелство, и сиренето… от Lacrima

Парти, събота вечер? Nice!
Така всяка седмица. Почти. Я пак? Добре де – всяка 😉

Докато сме млади можем много да се забавляваме. Имаме още силите и малко повече свободно време да го правим.  Затова не искам да пиша за работа, а за часовете в блажената компания на приятелите. Как обаче, ако си студент, можеш да си спретнеш купон, така че да не ти излезе кой знае колко скъпо, а и да се събирате по-често. Я за някоя компютърни игри, я за карти, я за филмче – всичко, което се прави на едно домашно парти.

game men playingОбикновено ние с приятелите взимаме бира или си разпределяме парите за ром или уиски, но най-често бира. Та бира… и бирата има нужда от нещо допълнително. Ромът и уискито предполагат бадеми, кашу, но не всеки тепърва започнал  работа или  все още учащ се може да си позволи такива луксове. Затова пък бирата върви с фъстъци, чипс и други хрупанки. Но само с гризини не става. Става ти тежко и обикновено не се дояждат. После изхвърляш повече от половин пакет на боклука. Така че помислих и започнах да разнообразявам скучното „на по бира меню”

Купувам: килограм картофи, сирене Lacrima, розови домати.

Сварявам картофите и ги правя бързо на пюре. Нарязвам половината сирене на кубчета и му добавям подправки – чубрица, черен и червен пипер, олио (ако имам зехтин – още по-добре, но в квартира трудно се намира). Нарязвам розовите домати самостоятелно. И така – по мъжки лесно цяла вечер си пийваме биричката.

Защо картофи?

1/ Евтини са; 2/ Засищащи са; 3/ Лесно се приготвят – варя, намачквам с малко вода и масло и се получава.

Защо сирене?

1/ Традиционно и леко солено мезе; 2/ Това, което избирам от Lacrima е хубаво и няма приятел, който да не го харесва, а нали знаете, че хората са капризни като цяло– на един едно му е твърде солено, на друг – друго му е твърде безсолно…; 3/ Взимам веднъж и го хапвам две седмици – просто защото е сирене. Плюс това винаги гледам качеството. От същата марка взимам и маслото. Мисля, че Lacrima е хубаво българско, защото го правят в Пазарджик. А онзи край отдавна се слави с добра почва и природа.

Защо розови домати?

1/ Розовите домати имат най-крехка кора и са винаги зрели. Другите понякога отвътре са твърди и без никакъв вкус; 2/ Най-вкусните са, а и бабата и дядото понякога ми изпращат от село; 3/ Вървят на сиренето, но нарочно не правя салата, за да изглежда, че на масата има повече неща 😉

И така… приятелите са си приятели, а хубавото българско сирене – най-добре да е от Lacrima. Не че има нещо общо с поговорката, но просто така ми по-харесва и приляга в моя случай.

Google+ Comments