Когато хората планират, природата действа

Earthquake_seismogramПреди няколко дни някъде чух или четох в интернет, че нямало по-разрушителна сила от човешката. Ние хората сме били съществата, които бавно и сигурно водят към гибел човечеството. Това не е нещо, което не ни е известно като прогноза. Но смятам, че все пак извън полезрението на медиите, които само ни шокират и фатализират, остават много полезни и премерени планове и изпълнението им относно добри проекти за пречистване, използване на енергията, устойчиво развитие и ред други. Те обаче са нищожни в сравнение с плановете за още престрояване, за още повишаване на индустрията, за повече усилия с цел забогатяване.

Всички обаче грешат. И медиите, и обикновените хора, които твърдят, че човекът е в основата на всичко. Докато той си прави планове, природата просто действа. Едни от най-големите катаклизми се случиха в Чили. Разрушителното земетресение, и то не първото през период от време, а поредното, напомни, че човекът е само прашинка на тази планета.

През пролетта пък друг регион беше разлюлян и то доста сериозно, което предизвика геофизични промени. За онези, които не са разбрали или чули – според изследвания на геофизичния консорциум UNAVCO,  катаклизмът в Непал е предизвикал снижаване от 2,54 см на връх Еверест, но за сметка на това планинският масив Анапурна в Хималаите се е издигнал с 20 см.  Германският аерокосмически център пък е стигнал също до извода, че земната повърхност в района на Катманду се е издигнала с 91 см.

Е, и ако това не е доказателство,че всички ние трябва да сме по-премерени в плановете си и да сме по-отговорни към дома си – Земята. Защото докато ние се опитваме да се правим на велики, най-великото нещо все още е природата, която може да издига върхове, да променя релефи и да решава съдби. От раз.

Google+ Comments