Вие aмбидекстър ли сте?

Има хора, които най-вероятно си нямат представа, че са амбидекстъри, но това е факт. Какво е амбидекстър ли? Ами така се наричат всички онези, които могат да си служат еднакво добре и с дясната, и с лявата ръка. Макар всъщност това да е доста рядко срещано умение, почти със сигурност във вашия живот до сега сте срещали някого, който може да се справя добре и с двете си ръце.

Световна статистика показва, че близо 10% от населението на планетата са левичари. Тези хора, както ни е известно, вършат повече неща с лявата ръка, отколкото с дясната. Тях можете в много случаи да ги познаете по начина на писане, но това не е много голям индикатор. Всъщност левичари могат да пишат с дясната ръка, но всъщност да правят повечето неща с лявата. В света има повече мъже, отколкото жени левичари и това е един доста забавен факт. Интересна също е статистика, която показва, че 1/3 от близнаците са левичари, както и над 70% е шансът близнакът на близнак левичар да е левичар.

Left handed businesswoman signing paper

По голямата част от хората ползват дясната си ръка, но извършват много други дейности с лявата – понякога тя е водеща при готвене, държане на чанти, пренасяне на багаж, миене на чинии и прочие. Доста се научават да използват еднакво добре и двете си ръце като координират идеално движенията си.

Другият тип амбидекстри са левичари, които по стечение на обстоятелствата е трябвало да се научат да си служат с дясната ръка. Например определен социален строй настоява всички деца да пишат с дясната ръка. Втората причина е, че много машини са пригодени за работа от десничари. Ето как само тези прости примери, а има и много други ситуации, в които хора са се опитвали да си служат и с двете ръце, ги правят пълни или частични амбидекстри.

Вие с коя ръка си служите най-често и познавате ли амбидекстри?

Google+ Comments