13 професии, от които да печелите добре без висше образование

В България всеки втори става висшист. Но не всеки втори става за висшист. Дипломата се оказва нещо, което лесно можеш да си вземеш, защото след като влезеш веднъж в университет, би могъл да завършиш дори със средна оценка. Въпросът е обаче колко си научил и дали би могъл да се реализираш в професията, за която си следвал. Мнозина избират да се занимават с нещо съвсем различно, което няма никаква връзка с висшето им образование и пак изкарват достатъчна заплата, за да посрещнат месечните си нужди.

Има обаче и хора с ниски доходи, които поради невъзможност да платят висшето си образование, или по други причини, остават без такова.

Замисляйки се за това, започнах да търся професиите, които за които не се изисква диплома за висшист, но с които се печели сравнително прилично.

1. Продавач-консултант. Поради липсата на изискване за диплома в момента много студенти се хващат на такава работа, защото големите фирми с продукти, изложени на голяма плащ, сами обучават персонала си. Такива са продавачите в магазини за техника, за мебели, за домашни инструменти, ремонти, градински уреди, дрехи, парфюмерия и грим и други. Зависимост от разположението на магазина и големината на фирмата, тяхната заплата е над средната за страната.

operator machines2. Оператор на машини. Макар с много бизнес звучене, това си е човекът, който си служи/работи с определена машина. Зависимост от типа машина и сложността при управлението й, заплатата се вдига. В много сектори се търсят тесни специалисти. Затова кадрите се обучават в самата фирма и ги пазят като им предлагат добра за сектора заплата.

3. Шофьор. Професионалните шофьори във фирми, но и превозвачите на товари с камиони и тирове, са едни доста добре платени хора. Работата обаче е натоварена и не всеки става за това. Шофьорите на такси също спадат към тази категория.

4. Брокер. За тази длъжност на определени места има изискване за завършено някакво икономическо образование, а на други – не. Нужно е само да сте словоохотливи, да имате таланта да убеждавате и да имате висока обща култура.

5. Офис мениджър. Или така наречената секретарка. В някои по-малки фирми имат нужда от човек, който има само завършено средно специално икономическо образование и се справя с основния Офис пакет – Уърд, Ексел и ПалърПоинт на компютъра, може да работи с интернет и социалните мрежи.

6. Call-център. Много call-центрове имат едно единствено изискване към хората, които отговарят на обажданията. Това е да имат приятен глас и ясна дикция. Тяхната работа е да пренасочват обажданията или да отговарят на запитвания, като съответният call-център им разяснява точно какво ще говорят. В call-центровете за помощ на социално слаби и в отговор на обаждания за съвет по анонимна линия, се изисква висше психологическо образование.

7. Крупие, хостеса, управител на ресторант. В големите ресторанти или нощни баровове и казина, тъкмо тези длъжности са най-високо заплатени.

8. Рецепционист в хотел. Изисква се завършено средно образование, работа с компютър и владеене на поне два езика.

9. Ръководител цех. Познаването на работата в едно предприятие, в което даден човек е започнал като общ работник, може да е добра основа за повишаването му в ръководна позиция.

10. Електричар, автоинструктор, автомобилен монтьор. Изисква се завършено средно специално образование в специализиран техникум.

11. Пощальон, пощенски служител. Много хора се обучават да работят в пощенската администрация, като им се предлага позиция на служител, а не работник. Т. е. това е държавна работа и условията не са като при обикновени трудови правоотношения.

12. Служител в администрация. За някои длъжности в администрацията – каса, записване (университет, архивен отдел или обслужване на клиенти) също не се изисква висше образование.

13. Инкасатор – Електричество и ВиК

Изглежда, че има доста възможности. Стига човек да има желание да работи, да бъде отговорен и сериозен в работата си.

Google+ Comments