Стил като на Оскар Уайлд

Стил като на Оскар Уайлд

Писател, свободен дух, естет и ексцентрик – не само най-известният му герой Дориан Грей, но и личният начин на живот на Оскар Уайлд отговаря на термина „денди“. Какво все още може да научим от него по отношение на стила днес? Нека се опитам да ви обясня.

Писателят Оскар Уайлд е известен със своя екстравагантен начин на живот и е тясно свързан с термина денди. Но какво точно стои зад този често използван израз? Истинският денди задължително съчетава специални характеристики. Например той е с вкус, елегантен е, добре поддържан, стилен и също малко арогантен. Неговото всеобхватно кредо е да постигне пълно съвършенство и естетика в облеклото, поведението, изтънчеността и начина на живот.

Оскар Уайлд изживява това кредо до съвършенство. Той произхожда от много свободолюбиво семейство. Чрез познанствата на майка си той влиза в контакт с художници, мислители и писатели още в ранна възраст. Преди всичко обаче той усвоява изящния начин на живот и елегантния вкус на 19 век. Това обяснява защо, дори като млад мъж, той е работил специално за усъвършенстване на маниерите си и външния си вид.

Уайлд придава голямо значение на стила си на облекло. Докато съвременниците му носят строги черни или тъмни костюми с дълги панталони, той обикновено се появява в кадифени бричове и копринени чорапи. Носи якета с широки маншети, брокат или кожи и предпочита големи копринени шалове, вместо вратовръзки.

Запазена марка на Оскар Уайлд са изящните бижута. На лявата си ръка е носил голям пръстен с печат, който често може да се види на много негови снимки. Освен това винаги е бил с фино декориран бастун, имал е голям избор от изящни копчета за ръкавели. Въпреки това, никога не е изглеждал накичен. Напротив, хората се възхищавали на неговия изискан вкус и творенията му, но понякога не разбирали стила му, което водело до скрити подигравки.

А вие какво мислите за стила на Уайлд? Ако живееше днес, как ли би изглеждал и би ли се вписал в днешните представи за мода?

Google+ Comments