Съвременните училища не толерират талантите

След последните ми виждания по въпроса за обучението се вгледах по-внимателно в образователна ни система и търсих положителен отговор на въпроса “Дават ли ни училището и университета знанията, от които се нуждаем?”

i_hate_school_imageЗа жалост достигнах до извода, че не. Много колеги в офиса се оплакват, че децата им, които са в 12 клас, получават все по-малко помощ от учителите точно сега, когато трябва да им дават знания, за да се справят с матурите и приемните изпити за университета. Пропускат часове, не им дават обяснения по много въпроси, умишлено премълчават важна информация, оставяйки ги да търсят обучение при частни учители. Пълен абсурд!

На свой ред университети, през които и аз доскоро минах, ни най-малко не са променили методите си на работа. Лекции се пропускат, на упражнения в повечето случаи се говорят общи приказки, изпити се взимат чрез преписване и така вместо да се стимулира труд и старание, се показва на децата, че чрез хитрост може да се постигнат много по-високи резултати. Но защо се получава така?

В действителност си мисля, че причината се корени още в основното образование. Системата на българските и изобщо на образованието в почти цял свят ограничава човешкия потенциал. Децата от малки са спирани от възможността да взимат собствени решения и да правят грешки. Всяко сбъркване се наказва с 2-ка, което насява страх и възпрепятства поемането на риск. Ето защо до края на живота си хората предпочитат да залагат на сигурното. Освен това децата се слагат още от малки в някакви рамки. Образователната система изключва дебати, изключва устните изпити и беседите. Все по-модерна е тестовата форма на изпитване, където отговорите са ДА или НЕ. Това ограничава мисленето. Обезкуражава свободното мнение и поставя граници във възприемането на света. А свободната мисъл може да доведе до истинско учене, до разбиране, до логически заключения.

Сещам се за една много вярна мисъл на Марк Твен , че не трябва да позволяваме на училището да пречи на образованието ни. Следвайки това мислене личности като Стив Джобс и Бил Гейтс, например, постигат невероятни резултати, без де факто да имат кой знае какво образование. Но разбира се, светът е устроен така, че двама на 2 милиона биха се родили с такъв талант, който катализират по правилния начин, но повечето хора без диплома за висше образование не биха могли никога да се класират дори за работа с по-добро заплащане, камо ли да дадат старт на свой собствен бизнес.

Google+ Comments