Страдате ли от безсъние?

Колега сподели, че трудно заспивал. Отнемало му поне час да се унесе в дрямка и при най-малкия шум се сепвал в съня си. За него такова нещо като „да поспиш един час следобед” не важило, защото за това време дори не може да се отпусне.

Има много такива хора. Не им симпатизирам, защото не мога да си представя какво е. Принципно аз съм се научил да заспивам бързо – само 10-15 минути и вече се намирам в дебрите на своето съзнание, правейки нещо във въображаемия си свят.

insomnia1Трудното заспиване обаче е знак за напрежение в ежедневието и много неща, за които умът мисли и не може да отхвърли, за да се успокои. Такива са по-емоционалните и чувствителните хора. Те може да са много уморени след дългия работен ден, но да са неспособни да се отдадат на почивка.

В такъв случи се предлагат на пазара медицински препарати, които да помагат при заспиването. Съществува обаче риск от пристрастяване към тях и последващото им трудно отказване.

Моята жена също е от трудно заспиващите. От нея знам, че е добре вечерно време да отпусне организма си с чаша успокояващ чай, да се изолира в тъмна и тиха стая и да се завие добре, така че да й е топло. Пречи й телевизора и дори шумът от вентилатора на банята, например. Ако денят й е бил много напрегнат, понякога е взимала и таблетка мента, глог и валериан или валидол. Също така съм забелязал, че колкото и да е психически уморена, у дома вечерта понякога започва активно да се занимава с физическа работа, за се доведе до физическо изтощение и да предизвика по-бързо заспиване.

Има един момент обаче, който се проявява и при хора, които заспиват по-бързо и при тези, които го правят по-бавно. Вечер, когато вечеряте добре, отсервирате и се излегнете пред телевизора или с книга в ръка, веднага ви се доспива. Ако си легнете тогава, можете да спите като бебе в следващите часове, но ако си кажете, че е още едва 9 и тепърва ще дават ваш любим филм или предаване и се принудите да останете будни, след това се разсънявате и губите битката с безсънието.

Не е срамно да си легнете рано. Не е от значение да пропуснете нещо по телевизията, което така или иначе можете да гледате после на компютъра си. Важното обаче е да дадете шанс на организма ви да презареди сили качествено, за да може да е свеж и работоспособен на следващия ден.

Google+ Comments