В мрежата от спекулации и конспирации

В мрежата от спекулации и конспирации

В условия на пандемия се затворихме по домовете си и се изолирахме от външния свят. А изолацията доведе до недоверие и позволи да се развият всевъзможни спекулативни и конспиративни теории за появата на новия вирус. Започнахме от плоската Земя, за да стигнем до 5G мрежата, която обявихме за Кутията на Пандора. Нищо, че още не е разпространена в България и в още много на брой страни.

И сега , както и в древността, се наблюдава, че човек се страхува от това, което не разбира. 5G всъщност е логичното ново поколение мобилна мрежа, която ще открие пред нас нови хоризонти, както в технологията, така и в ежедневието ни.

Не си представяйте обаче, че след пускането ѝ светът ще се превърне в сцена от филм на Хичкок. Вече е доказано, че мрежата не причинява смъртта на птици и определено не е преносител на
коронавирус.

Митовете и легендите за опасността от 5G мрежата развенчава и експертът по киберсигурност Спас Иванов. Споделям с вас и линк към интервюто, което той даде пред NOVA и обяснява повече за влиянието и употребата на 5G.

https://www.youtube.com/watch?v=SJUmrCgiDk8

От това, което аз прочетох до момента, установих, че предимството на „мрежата на бъдещето”, както често е наричана 5G технологията, е, че значително ще повиши скоростта на услугите. Тя ще осигури ултрабърз пренос на данни и ще свързва голям брой устройства, което ще доведе до ползването на умни автомобили например. Звучи като фантастичен филм? А какво ще кажете за това, че през 5G в Китай е извършена мозъчна операция, при която лекарят се е намирал на разстояние 3000 километра от пациента си. Същият този метод може да бъде приложен и в образователната система.

Това, което знаем до момента, е, че мобилните оператори работят по изграждането на мрежата и в България, разбира се, със съдействие от страна на държавата. За първи път 5G е била тествана у нас през 2018 година, а в близко бъдеще се очаква да достигне до масово потребление. Явно трябва да проявим известно търпение преди да навлезем в новата дигитална ера.

Google+ Comments