Търпение?

Търпение?

Тези, които имат търпение, могат да се справят по-добре с предизвикателствата. Но какво да направим, когато чакането се чувства като изпитание?

Ако нямаме търпение с малките неща, големият план ще се провали, казва Конфуций. Но, разбира се, чакането може да бъде трудна работа – независимо дали след интервю за работа, на касата в супермаркета или за ваксина срещу Covid-19.

В днешно време, в ерата на смарт технологиите и онлайн пазаруването, търпението е качество, което се губи все повече и повече. Та въпросът ми е: Струва ли си да бъдем търпеливи?

Според известен немски автор, търпеливите хора общуват по-добре с другите, проявяват повече разбиране и е по-малко вероятно да преценят прибързано дадена ситуация. Плюс това, ако имаме търпение, изпитваме по-малко стрес и гняв и може да извлечем повече положителни неща от положението, в което се намираме. А хората, които могат да чакат, успяват да работят по -концентрирано и да се представят по-добре. Така че има достатъчно причини да практикуваме методи за научаване да бъдем по-търпеливи, дори като възрастни.

Първата стъпка в развитието на търпението е да осъзнаем, че сме нетърпеливи и това е проблем за нас. Всеки, който се изнервя бързо за незначителни неща или често прекъсва другите, трябва да признае, че чакането не е една от силните му страни.

Проблемът на нетърпеливите е не ситуацията, а собственото отношение и очаквания. Затова нека намалим претенциите си и продължим да си казваме в стресови ситуации: Това може да е неудобно, но е поносимо. Ще се справя и ще проявя търпение.

Google+ Comments