Свойствата на чесъна

Свойствата на чесъна

Чесънът е изключително полезен и притежава множество свойства. Сред основните му са съдържанието на природните антибиотични съединения, които могат да борят инфекции и да подпомагат имунната система в борбата с бактерии и микроорганизми, особено през зимата.

Чесънът е богат на антиоксиданти, които помагат да се намали действието на свободните радикали в организма, които увеличават риска от различни заболявания, включително рак и сърдечно-съдови заболявания. Освен това може да намали нивата на холестерол и кръвното налягане, което е благоприятно за сърдечното здраве и предотвратява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Редовната консумация на чесън може да укрепи имунната система и да помогне на организма да се справя с различни видове инфекции. Той съдържа вещества, които имат противовъзпалителни свойства и могат да облекчат съпътстващите с възпаление заболявания.

Чесънът се счита за стимулант на храносмилането и подпомага работата на стомашно-чревния тракт. Той има и антисептични свойства и може да бъде използван за локално лечение на рани и ухапвания от насекоми.

Някои изследвания предлагат, че чесънът може да помогне при контролиране на теглото, като намалява апетита и подпомага обмяната на веществата.

Сред другите му ползи са поддържане на кожата здрава, за лечение на кашлица и настинка и за подобряване на циркулацията на кръвта.

Важно е да отбележим, че чесънът също има силен и специфичен аромат и вкус, които могат да бъдат отблъскващи за някои хора. Преди да добавите големи количества чесън към храната си или да го използвате за лечение на заболявания, е добре да се консултирате с лекар, особено ако сте подложени на някакъв вид лечение или имате определени здравословни проблеми.

Google+ Comments