Светлинна терапия за зимна депресия (част 2)

Светлинна терапия за зимна депресия (част 2)

Здравейте. В предния си блог започнах темата за зимната депресия и как светлинната терапия с терапевтична лампа оказва благоприятно състояние, когато се чувстваме апатично и не особено добре. Ако сте пропуснали и ви е интересно, може да се върнете и прочетете. А знаете ли по кое време на деня е най-добре да се прилага светлинната терапия? Отговорът е рано сутрин – между 5.30 и 8:00 – тогава потиска отделянето на мелатонин, стимулира тялото и ума, тонизира ни. Важно уточнение е, че ако включим лампата след 19:00 часа, може да имаме проблеми със съня.

Друга важна информация е:

Какво трябва да взема предвид при покупка?
Когато купуваме терапевтична лампа, трябва да се уверим, че има вграден UV филтър. Това предотвратява увреждането на кожата от UV лъчение. Разбира се има и доста широк диапазон в цените: Лампите за светлинна терапия обикновено струват от 100 до над 1000 евро.

Посещението при лекар предварително – полезно или ненужно?
Светлинната терапия не е подходяща за всеки. За някои очни заболявания може да причини повече вреда, отколкото полза. Възможни са и лекарствени взаимодействия. Ето защо определено трябва да посетим лекар, преди да започнем лъчението. Лекарите могат също така да ни обяснят как да използваме правилно лампата за светлинна терапия въз основа на нейните стойности. От това зависи например продължителността на отделните терапевтични сесии. В допълнение към светлинната терапия, добавките с витамин D също могат да помогнат за справяне със Зимния блус, известен като леко депресивно състояние.

Google+ Comments