Светлинна терапия за зимна депресия (част 1)

Светлинна терапия за зимна депресия (част 1)

Кратки дни и липса на слънце – това може да понижи настроението ни през студените месеци. А вие изпитвали ли сте това чувство? Обяснението е много просто и научно доказано – понижената дневна светлина кара тялото ни да произвежда повече мелатонин, известен като хормон на съня, което ни прави уморени и апатични. В твърде големи количества мелатонинът също може да доведе до депресивно състояние. Нашият мозък се опитва да компенсира липсата на серотонин с желание за сладко, защото шоколадът и захарните изделия повишават нивото му. За справяне със зимната апатия прочетох и за друг начин – чрез светлинна терапия.

При светлинната терапия се прилага електромагнитно лъчение с определена дължина на вълната и осветеност, за да се използва „светлинният душ“ за биологичния ни часовник през зимата и за повишаване нивото на серотонин в тялото. Ефективността на светлинната терапия при лека до умерена зимна депресия е научно доказана. Тя може да въздейства благоприятно и при мигрена, нарушения в съня или прегряване.

Това обаче не означава, че трябва да използваме светлинната терапия като самолечение за продължително депресивно състояние. Във всеки случай, трябва да говорим предварително със специалист, за да разберем дали светлинната терапия е особено подходяща за нашия случай или трябва да се предприемат други мерки, като терапевтично лечение.

За да проведем светлинната терапия у дома, ни е необходима специална лампа, подобна на дневна светлина, която да свети особено ярко. Препоръчват се такива от 2500 до 10 000W. Всичко, което трябва да направим е, да включим лампата и да седнем на около метър пред нея. Тук е важно да абсорбираме светлината през ретината на очите. Ако лампата осветява само кожата ни, това не облекчава симптомите. Но и не означава, че трябва постоянно да се взираме в източника на светлина. Най-добре е да седнем пред лампата, да закусим или да работим както обикновено и да хвърляме бърз поглед към светлината от време на време, като половин час на ден е достатъчно време.

Google+ Comments