Намирането на правилния матрак за перфектен сън

Намирането на правилния матрак за перфектен сън

Здравейте, приятели и за много години! Написахте ли вече списъка с новогодишните обещания, които да спазите през 2022-а? Може да ви се стори странно, но в моя To do лист има и смяна на матрака. Знаете, че средно хората прекарваме около 1/3 от живота си в сън, като през това време тялото ни се възстановява, а умът ни отпочива. Ето защо за мен е важно да имам всички необходими удобства за пълноценен сън и уют. За целта, матракът играе ключова роля, а подходящият материал, от който е направен, е сред основните неща, на които да се обърне внимание при покупка.

Студената пяна, латексът, мемори пяната и вътрешните пружини са едни от най-разпространените материали за матраци. Знаете ли обаче каква роля играе степента на твърдост?

Производителите често предлагат матраци, които са диференцирани като твърди, средно меки или меки. Тази информация обаче не е обвързана с никакви стандарти. Съответно всеки производител е свободен да прави собствени корекции на степените на твърдост. Най-общо казано, твърдият матрак е подходящ за хора с по-голямо телесно тегло.

Меките спални подложки пък са по-добър избор за по-слаби хора. От друга страна, ако матракът е твърде мек, прекомерното огъване на гръбнака може да доведе до болки в гърба . Няма универсална рецепта за избор на степен на твърдост. Затова е препоръчително да се тестват различни матраци в специализирани магазини.

А знаете ли, че и позицията на сън влияе върху избора на матрак? Например Ако спим по гръб, имаме нужда от матрак, който осигурява допълнителна опора за областта на врата и лумбалния гръбнак. Ако предпочитаме да спим настрани, трябва да се насочим към подложка за спане, която дава упора на таза и раменете.

Най-общо казано, когато купуваме матрак, препоръчително е предварително да тестваме обстойно спалното легло. Важно е да проверим матрака във всички позиции на сън. Съветите от специализирани търговци могат да също да ни помогнат да разберем какъв тип матрак ни трябва.

Google+ Comments