Съществува и здравословен нарцисизъм

Сигурно всички знаете древногръцката история за младия Нарцис, който се влюбил в собственото си отражение. Той бил син на нимфа и речен бог, а неземната му хубост карала сърцата на противоположния пол да се разтапят. Накрая обаче се удавил в собствената си красота. Днес името му се свързва със самовлюбеност, а благодарение на Фройд нарцисизмът влиза в психологията като нарицателно за самовъзхищение и прекалена суета, та дори и болестно състояние.

4-narcissismСпоред Зигмунд Фройд съществува и здравословен нарцисизъм, който е част от всеки индивид. Той е в основата на нормалното ни развитие като хора, които могат да обичат. Все пак всеки от нас на първо място трябва малко или много да обича себе си, поне аз така си го обяснявам. Здравословният нарцисизъм е нищо повече от това да имаш реалистична оценка за себе. Той не пречи да създаваш емоционални връзки с останалите и да проявяваш загриженост към тях. При него имаш достатъчно самоувереност, но без тя да граничи с нереалистичното чувство, че превъзхождаш останалите. Не изпитваш желание да ги подценяваш или експлоатираш по някакъв начин.

Изглежда, че когато нещата са в рамките на нормалното, нарцисизмът е позволен, дори и здравословен, така че по-добре да не прекаляваме с него.

Google+ Comments