Перфектно тяло с кето диета – част 1

Перфектно тяло с кето диета – част 1

С наближаването на летния сезон все повече започваме да оглеждаме телата си и да се притесняваме дали те са готови да бъдат показани на плажа. Перфектните форми не се извайват с магическа пръчка и ако не сме започнали да тренираме още преди половин година, то трябва да се замислим и за други алтернативи. Така и аз намерих нов вид хранителен режим, който стана изключително популярен последните месеци – кето диета. Сега ще ви запозная и с информацията, която намерих, и дано да ви бъде полезна.

Кетогенна диета или кето диета (от английската дума „ketogenic“ в съкратената ѝ форма) е хранителен план с ниско съдържание на въглехидрати, който може да ни помогне да изгорим натрупаните мазнините по-ефективно. Тя дава отлични резултати при отслабване, подобряване на цялостното здраве и повишаване на работоспособност. Кетогенната диета е полезен начин за отслабване без глад.

Чрез кето диета се дава възможност на тялото да произвежда малки горивни молекули, наречени кетони. Те са алтернативен източник на енергия за организма, който се използва, когато кръвната захар (глюкоза) е в недостиг. Кетоните се произвеждат, когато хапваме по-малко въглехидрати (които се разграждат бързо в кръвната захар) и умерени количества протеин (излишъкът от протеин може да се превърне и в кръвна захар).

Черният дроб произвежда кетони, като разгражда мазнините. Тези кетони служат за източник на горивото, необходимо на цялото тяло, особено на мозъка. Мозъкът е орган, който консумира много енергия всеки ден и не може да функционира директно с мазнините, а само с глюкоза или кетони.

Когато тялото произвежда кетони, той навлиза в метаболитно състояние, наречено кетоза. Най-бързият начин да достигнете до нея е чрез гладуване, но не и най-здравословният. Тук се появява кето диетата, която може да се прилага за неограничено време и също води до кетоза.

При кетогенния режим цялото тяло променя своя запас от гориво, за да работи предимно на мазнини. Когато нивата на инсулин са много ниски, изгарянето на мазнини може да се увеличи драстично. По този начин по-лесно се премахва запасът от излишни мазнините в тялото. Резултатът е отличен при отслабнете, но има и други ползи от кето диетата като например да намалим апетита си, да имаме постоянно енергия и да бъдем по-съсредоточени.

Кето диетата крие и някои рискове, най-вече при диабетици и кърмачки. Затова винаги преди да се подложите на какъвто и да е хранителен режим, трябва да се консултирате с вашия лекар.

Google+ Comments