Няколко добри думи за кварталните магазини

Откакто тръгнахме към хипермаркетите, много от кварталните магазини фалираха. Но се оказа, че съвсем не всички. Допреди година или две магазинчето до нас беше пълна скръб – обедня откъм стоки на рафтовете, начумериха се продавачите, спряха посещенията. Сега обаче хората като че ли отново се завръщат към малките квартални местенца за покупка и това не е случайно.

little marketГолемите хипермаркети са удобни, но да влизаш и обикаляш всичко за едно кисело мляко, сапун и хляб е сложно и отнема време. Още повече ценно време се губи на опашките на касите. Ако си с кола – обикаляш, за да намериш място за паркиране. Ако си с багаж, трябва да го оставиш на съхранение. Това преорентира много хора отново към кварталните магазини, които пък много добре се ориентираха какво точно е необходимо на обикновения човек в делничен ден.

А именно – най-известните видове бира, сладкиши и чипсове, пресни плодове и зеленчуци, кафе машина, машина за фрешове, цигари, сосове, лютеници и подобни, нахут и царевици, хладилна камера с замразени хапки, зеленчукови мисквове, малка витрина с най-популярните млечни продукти, олио, оцет, други подправки, тоалетни принадлежности, ядки, сандвичи и бързи закуски в хладилник, безалкохолни и рафт с по-скъпи алкохоли и най-новото – кът за биохрани. Така всичко, което търсим в ежедневието ни, е на едно място и при нужда просто слизаме по чехли и купуваме. Без опашки, без да губим време.

Все повече така добре заредени магазини се намират из кварталите. Хората са доволни и правят оборот, а бизнесът на дребно процъфтява. Доволен съм и от магазина до нас. Всичко се зарежда в премерени количества, продавачът винаги ти казва кое е току-що получено, за да си вземеш най-прясното. Нещо, което липсва в супермаркетите. Освен това много квартални магазинчета също продават на по-ниски цени, просто защото нямат високи наеми, нито многоброен персонал, а и не гонят големите печалби.

Google+ Comments