Нещата от живота (част 2)

Нещата от живота (част 2)

За нещата от живота или за живота от нещата – както навремето се пееше в една нашумяла българска песен – продължавам темата от предния блог. Според мен, основна човешка цел е, да се продължи рода, да се създаде поколение. За жалост, улисани в кариера или други преходни неща, мнозина разбират това едва когато времето вече изтече. Няма нищо на света, което да замени създаването и отглеждането на дете. А перспективата да имаш внуци на стари години струва повече от голямата пенсия.

Не е достатъчно само да имате деца, може да сте предали добрите си гени, но трябва да предадете и най-важните си житейски уроци: любов, уважение, благоприличие, свобода и доверие.
А какво мислите за доброволчеството? Безброй проучвания са доказали, че безкористната помощ за други хора ви прави щастливи и получавате двойно повече от това, което давате. Освен това, например, грижата и работата с деца, хора с увреждания или възрастни хора, ангажираността към животните и природата променят собствената ви гледна точка за живота.

Ами за писането на книга? Дължината няма значение, можете например да запишете уроците от живота си под формата на класическа биография, разказ, стихотворение или илюстрована книга. Написаната книга е вашето наследство на света и ще продължи да говори, дори когато замълчите. Кой не би искал лична книга от дядо си например?

И не на последно място – пътувайте. По много. Сами. Без излишна помпозност. Далечна дестинация, може би чужда страна и различна култура, които да опознаете. Ако наистина се ангажирате с мястото и местните хора, вашите хоризонти ще се променят завинаги.

Google+ Comments