Що е то непо бебе и има ли го и у нас?

Що е то непо бебе и има ли го и у нас?

Здравейте! Нека първо си изясним какво представлява терминът непо бебе. Непо идва от непотизъм, което според Уикипедия е раздаване на длъжности, звания и земи от страна на папата на негови родственици и близки, с цел укрепване на собствената си власт и позиция. Този подход бил широко разпространен още през Средновековието, а днес, вярвам досещате се, че на чист български може да го наречем шуробаджанащина.

И макар че непотизмът е широко разпространен на световно ниво, самият израз непо бебе обаче е сравнително млад. Той възниква в САЩ и се отнася за всички наследници на известни личности, които успяват в живота и правят кариера, благодарение на славата на родителите си. Това се наблюдава особено често в Холивуд, където, ако се разровите повече ще откриете, че почти всичко е в семейни или роднински връзки.

Първият пример, за когото се сещам на момента е за актьорите от фамилия Шийн. Любимецът Чарли Шийн всъщност е син на легендата Мартин Шийн, който има още един син-актьор Емилио Естевес.

А фенове ли сте на блокбъстъра 50 нюанса сиво? Ако да, значи харесвате и главната актриса Дакота Джонсън, която е дъщеря на Мелани Грифит и е отгледана от пастрока си Антонио Бандерас. Ами Анджелина Джоли? Списъкът е дълъг и със сигурност има и такива семейни връзки, за които ще останете изненадани. В някои случаи децата на звездите стават и инфлуенсъри – не защото всички имат някакъв невероятен талант, а просто защото се сдобиват със слава още с раждането си. Честно ли ви се струва? На мен – не.

Тази тенденция може да бъде наблюдавана у нас и то не само при популярните личности. Върнете се назад в годините – още от училище се намира някой, който ще получи по-висока оценка или ще спечели първо място в конкурс вместо вас, не защото знае и може повече, а защото мама или тати са влиятелни.

Google+ Comments