Мечтите, които ни правят перфектни

Всеки обича да мечтае за бъдещето си. Онзи прекрасен свят, в който съществуваме по желания от нас начин, имаме всичко, което сме искали и сме щастливи. Една утопия, която обаче ни стимулира да продължаваме да се развиваме.

Навремето “мечтатели” са наричали хора, които днес са записали в историята едни от най-важните събития в развитието на човечеството. Такъв е бил Фернандо Магелан, Америко Деспучи, такива са били Леонардо да Винчи, Айнщайн, Айзък Азимов, Бил Гейтц, Стив Джобс и всички изследователи, учени, писатели и изобретатели, променили света и направили го това, което е в момента.

Да, реалността ни може да не е перфектна, но нямаше да бъде такава, каквато е в момента, ако не бяха мечтателите. Това не означава, че всеки трябва да тръгва да променя света. Напълно е достатъчно да го направи само със своя.

Факт е, че мечтите ни водят. Това е цел, която съзнателно или не си поставяме и стремежът ни да я реализираме ни изгражда и развива. Мечтите ни са тези, които избират образованието, което ще придобием и впоследствие – професиите, които ще упражняваме. И не, не говоря само за идеалния случай, защото знам, че много от вас ще кажат, че в България специално, има много хора, които са завършили и работят нещо, напълно различно от това, което им доставя удоволствие. Но също така е истина, че всеки по един или друг начин се старае да осъществи мечтите си. И силно се надявам да успяват да го направят.

Пример за такива хора са спортистите, които изцяло се отдават на това, което правят. От ранна детска възраст подлагат телата си на неимоверно натоварване, хранителен режим и много стрес, само и само да постигнат мечтата си. Каква е тя? Различна за всеки отделен човек – отличие, медал, титла, олимпиада. Тези мечти ги правят перфектни, защото ги карат да вървят в посоката да ги осъществят.

А каква е вашата мечта, която ви тегли напред към личното ви израстване и развитие?

Google+ Comments