Здрав дух – здраво тяло

Не случайно таза максима, поговорка или каквото е там, постоянно се повтаря, особено на хора, които обичат да злоупотребяват с редица храни и напитки. Тя е напълно вярна, тъй като хората са особено зависими към определени храни и напитки, не толкова физически, колкото психически.

Такъв е и случаят на една моя позната, на която откриха сериозно заболяване. За да се излекува от него, тя трябва да спазва строг хранителен режим и да ограничи приема на прости въглехидрати, сладко и мазнини. На теория доста добре, защото освен всичко останало, тя е и доста пълна.

Да, обаче на практика се оказва, че за нея не е особено лесно да спазва подобен тип хранителен режим. През първите няколко седмици, в които се пробва да ограничи въглехидратите и сладкото тя изпитваше силна физическа абстиненция, която я правеше раздразнителна и доста разтреперена. След като тя отмина обаче остана психическия проблем. Лакомото око си е лакомо око и тя многократно нарушава режима си на хранене, само защото не може да контролира духа си.

Само на този, на когото не му се е налагало да впрегне всичката си воля в името на оздравителен процес, което да означава да промени изцяло ритъма и режима си на живот, не знае колко е трудно в действителност.

Ние хората, имаме отвратителната способност постоянно да критикуваме и дори да се подиграваме на хората за техните слабости, без дори да сме изпитали нещо подобно. Все си мислим, че ние сме по-добри от останалите и можем да се справим с трудностите с повече воля и упоритост. Но никога не се знае какво ще ни споходи.

И в крайна сметка когато духът е силен и упорит, тогава няма нищо невъзможно. Физическата абстиненция все някога ще премине, а каляването на волята ще ни помогне да се справим с желанията, които ни водят към нездравословен начин на живот.

Моята позната все още работи по изграждането на тази воля и дух, които ще я съхранят от изкушенията. Но за нейно щастие тя има добри приятели, които я подкрепят в това трудно за нея начинание.

За всички останали съветът ми е да градим духа си и да не чакаме момента, когато ще ни се наложи да го направим, защото нямаме друг избор. Защото здравият дух е здраво тяло.

Google+ Comments