Кибертормоз – какво трябва да знаем?

Кибертормоз – какво трябва да знаем?

Кибертормоз – сигурен съм, че всички често попадаме на информация, свързана с темата, но дали наистина разбираме и обръщаме внимание на нейното значение? Нека първо си обясним какво означава кибертормозът. Според Уницеф, това е поведение, което непрекъснато се повтаря и цели да сплаши, засрами, злепостави или ядоса даден човек.

Оказва се, че най-често използваните тактики за тормоз в интернет са чрез обиди и слухове по адрес на някого. Според редица социални проучвания кибератаките се случват особено често в социалните мрежи и платформи, които са особено актуални сред младите хора и ежедневно привличат все повече и повече потребители.

Случаите на кибертормоз са едни от най-честите престъпления. Според статистически данни над 40 процента от всички деца и тийнейджъри на възраст 15-16 години са били засегнати или са били свидетели на подобни случаи със свои връстници.

Усещането, че си обект на тормоз под формата на присмех, разпространяване на лъжи, неприлични снимки или куп други неща в интернет, може да доведе до наистина сериозни последици. Както емоционални, така и психически и физически.

Чувства като нещастие, страх, срам, притеснение, главоболие и нарушен сън са само част от нещата, които кибертормозът може да причини. В повечето случаи на засегнатите им е трудно да се отблъснат и да се справят сами с атаките на тормоз. Родителите и близките приятели се считат за особено надеждни хора в такива ситуации. Освен това училищните администрации, учителите, полицията или групите за самопомощ са на разположение за подкрепа.

Google+ Comments