Как да знаем цената си?

Как да знаем цената си?

Да намериш идеалната работа – мечта или реалност? Свикнали сме да приемаме, че на работното място обикновено се чувстваме потиснати, скучно ни е, шефовете са неприятни и заплащането е колко да оцелееш. Това може би е реалността за мнозина, но не е задължително да е така. За целта е добре да знаете цената си.

За да определите стойността си на пазара на труда, трябва да вземете предвид възрастта ви, опита, квалификациите и мотивацията. След като направите анализ на тези параметри, вече може да прецените възможностите си.

Важно е обаче да имате вътрешното убеждение, че не сте някаква последна ръка човек, ако изобщо мога така да се изразя. Мисълта ми е да не се заблуждавате с терзания: ами мен сега кой ще ме вземе, какво толкова мога аз, как изведнъж ще си сменя професията и ще съм конкурентоспособен. Не! Не го правете, защото понякога именно новите в бранша са пълни с идеи и могат много повече да допринесат.

За да изградите обаче това вътрешно самочувствие за себе си, трябва да си вярвате. Да, лесно е когато имаш вече признание било от предишна работа или чрез награди. Но увереността дава сила, че можеш и именно мотивацията помага.

Затова в ситуации, в които на интервю за работа ви питат за очакваната заплата, т.е. колко е цената ви, не конкретизирайте. Това е нож с две остриета – или казвате много, или малко и работодателят се възползва. Рядко се нацелва златната среда. Вместо това може да отиграете въпроса с отговори като: трябва да се запозная по-подробно с изискванията към мен, за да дам адекватен отговор; вие на колко оценявате труда за подобна позиция и какъв е диапазонът ви, за да преценя според квалификацията и уменията ми.

Цената на труда ви е скъпа, не го забравяйте. Защото това е времето, най-ценния ресурс, който отделяте за някого. Затова не се подценявайте!

Google+ Comments