Фън Шуи в офиса. Дали?

По едно време приятелката ми бе много запалена по източните идеи за декорация на дома. Да ви кажа честно превъзнесеността й бе започнала да ме дразни, тъй като постоянно пренареждаше рафтовете със статуетки на слончета, котки, гущери, коне и дракони, смятайки, че в дома ни трябва да има от всичко за хармонично съжителство. Виснаха звънчета, сложи повече саксии, светнаха допълнителни лампи, измести дивана да не бил срещу вратата и какво ли още не. Постепенно престанах да й обръщам внимание и свикнах с приумиците й. Докато не започна да купува разни дреболии за бюрото в офиса ми.

В колата ми изневиделица се появи малко растение, после дървена жаба, метални топчета и прочие… Какво да ви кажа?! Не ги нареждах на бюрото си, докато една обедна почивка не ме изненада с посещението си и ми се нацупи като видя, че нищо от набутано от нея в жабката ми не бях сложил. Тогава се принудих да й угодя. Пък и честно казано за мен  нямаше особено голямо значени какво точно стои ВЪРХУ бюрото ми, стига да е подредено и да намирам нужните документи и сметки лесно и бързо.

feng_shui_for_the_officeНе знам дали наистина има нещо, или е до самовнушение, но откакто различни фигурки ме загледаха от около монитора настроението ми е по-добро, радвам се на ведри отношения с колегите и шефът по-често идва до моето бюро, отколкото да ме вика в кабинета си.

Не искам да казвам на приятелката си, защото ще последва до болка познатото: “Нали ти казах…” Но пък знам, че след не повече от 20 минути след като публикувам този текст, ще получа смс със същите тези думи…  както и да е.

Дали по Фън Шуи или по собствен Фън (Fun), подредбата на офис бюрото трябва да отговаря на вашия личен стил, за да се чувствате добре на работното си място. Аз лично не съм привърженик на снимки на близките си, не обичам да държа на бюрото си и храна, освен ако не хапвам набързо. Не харесвам пъстри хартийки или ароматизатори. Всичко друго, елегантно, изчистено и ненатрапчиво става. То трябва да ми помага в работния процес, да не дразни погледа ми и да предразполага към работа. Но и да прави добро впечатление на околните, и ако имам работа с клиенти, да мога спокойно да ги поканя да се настанят на съседния стол, за да поговорим по някой проект.

Google+ Comments