Цветан Василев отпускал стотици милиони кредити от пари на вложители

От както започна кризата, по медиите политици все ни увещават и хвалят банките ни, колко дисциплинирани били, как не отпускали рискови кредити, как банковата ни система, за разлика от тази на много други държави била много стабилна, как депозитите били защитени и прочие, и прочие… И заради това новината, че КТБ е раздавала кредити за стотици милиони, на практика несъбираеми, на съмнителни фирми и лица, кръжащи около Цветан Василев, поне за мен е толкова шокираща.

sdsdВ 21век, почти две десетилетия след Лукановата зима и крахът на банките малко след това, при толкова много регулации, е направо немислимо един човек да си позволи на такъв пост да си играе с подобни суми! Кредитите са били отпускани на няколко фирми – за всяка по няколко десетки милиона лева, като фирмите често са без дейност и служители, неподавали задължителни годишни отчети и какви ли не още нарушения и странности.

Дали зад всичко това стои само Цветан Василев или са му помагали още много хора? По-скоро второто. Според мен няма начин сам да отпусне дори един от тези кредити, без да го хванат. Доколкото знам БНБ е трябвало да надзирава транзакции от този мащаб, и е чудно защо не са били спрени, още преди кредитите да бъдат отпуснати.

Най-страшното в случая е, че кредитите надвишават капитала на банката, който се формира от парите на частните вложители,  т.е. ако тези вложители решат сега да изтеглят парите си – много е вероятно да не ги открият там, където са си мислили, че ще са на по-сигурно място, отколкото в буркани или под дюшека…

Google+ Comments