Защо държавата не помага повече?

charityВсяка Коледа ставаме свидетели на много благотворителни кампании, които разбира се са много благородни в своята цел, но рядко някой от нас си задава въпроса, защо са толкова нужни? Защо при все че всички плащаме данъци и осигуровки, по този начин допринасяйки кой с каквото може за колективното ни благо, тези, които имат най-голяма нужда от средства никога не ги получават?

Знам отговора на този въпрос и винаги много ме е мъчил – понеже за управляващите е важно не кой има нужда от средствата, а им е важен електоратът. Предполагам разбирате накъде бия, дори без да използвам думи, заради които бих могъл да бъда обвинен в расизъм. Неотдавна един човек беше вписал в данъчната си декларация в полето „Лица издържани от декларатора“  – „Правителство, парламент,президент, чиновници и няколкостотин хиляди цигани“ – ето по този начин се чувствам и аз. Не защото ми се свиди, просто много ми се иска парите ми да отиват на по-правилните места. И да не е нужно всички да вадим отделно от джобовете си, за да помагаме на онези, за които държавата вече трябваше да се е погрижила – пак с нашите си пари.

Въпреки всичко благотворителните кампании, както казах, са демонстрация на човещина и съчувствие, помощ, за хора, чиито лица най-често изобщо не си виждал. Най-голямо впечатление тази Коледа ми направи кампанията „АЗ съм с теб … на Коледа” на Фондация „Аз Съм“, с която се е захванал моделът Ива Механджийска.

Беше организиран търг, на който популярни личности предоставиха свои уникални сантиментални и материални ценности, които бяха продадени, а парите от тях – дарени за една по-хубава Коледа  на няколко дома за деца без родителска грижа. Събитието беше подкрепено от Светльо Кантарджиев, актьорите Диляна Попова и Силвестър Силвестров, синоптичките Деси Банова и Никол Станкулова, много модели и други.

Държавата може и да не помага достатъчно на изоставените деца, но е повод за радост да видиш, че има толкова много хора, които са готови да се обединят за каузата им, и да им помогнат.

Google+ Comments