Уличното изкуство обновява градовете

lovewave-thmbКакво му трябва на човек? Малко арт и малко вдъхновение. Тъкмо процесът на творчество ни отличава от всички други същества на Земята. Ние, хората, сме уникални с желанието си да създаваме. Може би затова сме се развили толкова и продължаваме да развиваме своята цивилизация. За зло или за добро може би наистина сме създадени по образ и подобие Божие.

Имам един племенник, който се занимава в изкуство от съвсем малък, но не какво да е, а  Street Аrt (улично изкуство). Заедно с група приятели правят страхотни неща по подлези и надлези. Тяхната идея е да разкрасяват, а не да развалят ремонтирани или нови обекти. Затова винаги избират занемарени постройки, ръждясали порти и порутени сгрди. Предварително снимат мястото. След това решават как биха могли да го преобразят. С помощта на асоциацията се раждат най-добрите идеи. След това правят груба скица на хартия. Пренасят скицата на компютър върху снимката. Оцветяват, за да видят как ще изглежда и така създават един уникален проект чрез Фотошоп.

Ако всички от групата го одобрят, артистите влизат в действие. По залез слънце се приготвят, а нощем творят. Помагат си с дълги прожекторни фенери, достатъчно мощни да осветяват целия обект. Тъй като имат вече проект останалото е лесно като игра. Накрая полагат инициалите си под произведението и бързо се изнасят. Цялата операция отнема между 30 и 50 минути. Сами те често виждат резултата истински едва през утрото на следващия ден.

За момента в града, в който творят нямат проблеми. Напротив, хората ги харесват и даже даваха тяхно творение в репортаж на местна телевизия.

Мисля си, че инициативата е много добра, тъй като те не вредят никому, а разкрасяват градското пространство чрез творчество. Това е доказателство, че когато общината няма средства за ремонти с подръчни средства и много ентусиазъм могат да бъдат постигнати вдъхновяващи резултати.

Google+ Comments