Къде искам да отида този уикенд

Всички казват, че България е красива страна. Така е, имаме наистина страхотна природа, море, планини, реки и т.н. Аз обаче си имам едни любимо място, на което ходя когато имам възможност от четири години насам и на което се надявам да се върна този уикенд.Става дума за хижа Рай и Райското пръскало.

praskaloto-zaoblenaЗа тези, които не са били там… Райското пръскало е най-високият водопад в България, някъде около 120 м. Намира се в централната част на Стара планина, в резерват Джендема. Ако тръгнете от Калофер нагоре или от област Паниците нагоре към връх Ботев, по пътя ви неминуемо ще минете покрай хижа Рай. А тя е в подножието на водопада.
Един интерес факт. Защо хижата се нарича Рай? Името й не идва само от близостта й до водопада. Тогава?

Преходът до нея може да ви отнеме от 3 до 6 часа път в зависимост откъде тръгвате, колко сте тренирани, колко бързо вървите, колко почивате и колко е голяма компанията ви. Защото, както ни е известно, групата е толкова бърза, колко е бърз най-бавният й планинар. След като сте повървели, поизпотите се и се чудите колко още остава, идва най-трудната част. Трябва да минете през дере в планината, което ще опиша с цитат, изписан на камъните още в началото на дерето: „За да стигнете до Рая, първо трябва да минете през Ада”.

Преходът е труден, но повярвайте ми, струва си. Ще ви отведе до Рая.

Google+ Comments