Работим ли по специалността си?

Факт е, че доста хора в България завършват университет и получават диплома за висше образование.
Това, което се чудя в момента, е колко от тях работят по специалността си след това и как са постигнали това „невъзможно” понякога начинание. Като се замисля, познатите ми, които са успели да си намерят работа, която да се препокрива донякъде с това, което са учили, са мислили в перспектива още от началото.
Какво имам предвид?

Ако си намерите стаж, докато все още учите, имате шанс да започнете от най-долната стълбица на професионалната йерархия и да се изкачвате постепенно нагоре. Възможно е да е случи, имам примери сред моите познати. Но ако вече сте завършили и търсите повече стабилност, стаж едва ли ще ви устройва, защото може да се окаже и нещо временно. Тогава има вероятност да се преориентирате в друга насока и да се отдалечите от досегашното си поприще.

JOBBOARDНай-голям е проблем според мен възниква, когато се приемат повече студенти в една специалност, без реално пазарът да има нужда от тях. По мои наблюдения в ИТ сферата, търговията, журналистиката и медицината например има по-голям процент на реализуемост сред завършилите студент. Разбира се, познавам и хора, които са учили химия, английска филология или архитектура, като продължават да се развиват професионално в същото поприще и в момента. При тях обаче стана малко по-трудно да пробият в бранша.

Така че факторите за успешна професионална реализация по специалността май са следните – да търсите от рано, наистина да учите и да знаете теорията, за да намерите работно място, което ви харесва и да се развивате там.

Google+ Comments