Не пропускайте тренировката за крака

Широки рамене, релефен бицепс и плочки на корема – това са трите основни черти на мъжкото тяло, които винаги се забелязват. Нали так? Ако отидете в произволен фитнес, веднага ще забележите, че повечето посетители от мъжки пол там тренират именно тези мускулни групи – ръце, гръб, рамо и понякога корем.

man-running-calves-mainА краката? Защо мускулите на краката биват пренебрегвани? Нима след като укрепваме останалата част от тялото си, краката не заслужават същото. Вярно е, че мъжете не впечатляват срещуположния пол с изваяни крака, както го правят дамите, но това не означава да ги пренебрегнем. В крайна сметка краката са, които понасят тежестта на тялото ни през целия ни живот. Колкото и да не ни харесва, всеки от нас достига етап в живота си, в който започва да качва килограми и повярвайте ми – стегнатият бицепс не помага на тялото ни да понесе тези килограми по-лесно. По-силните мускули на краката обаче помагат! Не е за пренебрегване фактът, че с покачване на мускулната маса в горната част на тялото ни, краката трябва да „носят“ и нея. И как се очаква да го направят, ако въобще не са тренирани? Споменах ли между другото, че краката са най-голямата мускулна група в тялото ви? Не? А знаете ли, че са и най-силната? А че мускулите в тялото ни всъщност са цялостна система и игнорирайки един от тях, забавяме развитието и на останалите? Така е, краката трябва да се тренират, за да се развива цялото тяло!

Нека дам и един личен пример в тази насока. Имам познат, който ходи на фитнес вече години наред. Момчето си беше докарало на млади години някаква дискова херния от претоварване с килограми и заради нея лекарите му казаха да внимава с тежестите около кръста. Затова той реши да тренира основно ръце и гърди без никакви крака. Понеже е доста слаб по природа, по-бавно натрупа мускулна маса, но в момента тялото му има много странна форма. Напълно възможно е ръцете му да са по-едри от бедрата, което си е неестествено. Гръдния му кош е широк, но надолу изведнъж се стеснява до комични размери. Не мисля, че е привлекателна гледка да имаш големи ръце и крака с дебелина на солети…

Rate this post

Google+ Comments

4 thoughts on “Не пропускайте тренировката за крака

  1. Страшно си прав. Краката са най-важната и най-пренебрегвана мускулна група по време на тренировка!!!

  2. Абсолютно съм съгласна с всичко, само без едно 🙂 – че мъжете не впечатляват противоположни пол с изваяни крака. Е, аз съм жена и наистина ми изглежда много комично мъж с тънки вейки. И доколкото съм си говорила с приятелки, не съм само аз, а повечето жени харесваме силни мъже със здрави бедра и прасци, точно както мъжете харесват дълги и секси бедра у жените 🙂 Надявам се повече трениращи гръб и гърди мъже да прочетат статията ти. Успех!

  3. Благодаря за коментара, Сесилия. Това, което исках да кажа, е, че при нас по-голямо впечатление правят напомпаните ръце и плочките на корема, отколкото мускулестите крака. Но щом ти казваш, че жените се заглеждате и по силните бедра и прасци, дано думите ти да накарат повече мъже да тренират по-усилено тази мускулна груха 😉

Leave a Reply