Мъжко хоби ли е градинарството?

Когато изляза на балкона и видя редици саксии в апаратмента, където живеят родителите ми, ми става свежо и леко на душата. Винаги съм смятал, че около растенията витае особена аура, която ни въздейства. Или поне аз така се чувствам. Не знам дали това не се дължи на чувството на познатост, на дом, обич и уют, което изпитвам и съответно възприемам всичко, около което съм израснал, за зареждащо ме с онази семейна топлота, която винаги ме е карала да се чувствам спокоен и защитен. В това число и растенията, с които отраснах.

По-любопитното в тази ситуация обаче е, че не майка ми, както ще предположите, а баща ми е този, който отглежда растенията. Освен ботаническата градина на балкона към терасата, където откакто се помня има столове и малка маса, няколко саксии се мъдрят в самата всекидневна, но и в спалните, а сега дори в банята. Този уикенд, когато гостувах на родителите ми, доста се смутих от орхидеята, наблюдаващ ме втренчено докато се къпя. Мисля обаче, че ще свикна. 😉

В този ред на мисли ми мина през главата нещо покрай нравоученията, правени едно време от възрастните към децата ми, опитвайки се да ги вкарат в стереотип за това кое е мъжко и кое женско занимание. Така прабаба ми е била научена да шие гоблени, а прадядо ми е яздил кон. При все това той не е можел да си зашие дори един чорап и изобщо не е знаел как се държи игла, тя пък дори не се е доближавала до обора с животните.

Днес, слава Богу, хората могат свободно да избират хобитата си без да изпитват потребност да се извиняват за интересите си. Мъжете могат да готвят, шият, отглеждат цветя и обзавеждат дома просто защото им харесва и умеят да го правят, а жените могат да бъдат пилоти, да ловят риба, да правят дърворезби или осчетоводяват разни неща, защото го могат и им харесва. И мисля, че така е добре. Защо хората трябва да потискат гени, които носят – наследен усет за цветове от майката или математически ум от бащата. Не е нужно да влизаме в коловози, за да стенем част от обезличеното цяло.

man gardenerДа, мъж градинар е чудесно нещо. При това е много секси за жените. Аз като че ли съм наследил това от баща си и също имам две саксии у дома. Половинката ми ме наблюдава с голям интерес, щом започна да отбирам изсъхналите листа и да подрязвам краищата. Казва, че докосвам нежно и правя всичко с много секси съсредоточение. Е, какво да ви кажа… вземете и вие станете поне наполовина градинари, приятели от мъжки пол.

Google+ Comments