Какво не знаем за нашето тяло?

Колко ли пъти съм чел този въпрос в различни статии. Сега обаче няма да ви пиша евтини сензационни измишльотини, а ще ви запозная накратко с нещата, които дори не подозирате.

Знаете ли, че ние хората имаме една сляпа точка и то точно пред очите ни. Вземете лист хартия. Нанесете две малки тикчета или петна с маркер на нивото на очите ви. Започнете да отдалечавате и да приближавате внимателно листа. Ще видите как постепенно отбелязаното ще изчезне от погледа ви. Ще виждате единствено бял лист, но без вашите означения.

А знаете ли, че вие никога няма да чуете реалния си глас. Да се запишете на камера – не става. Дори на телефон да го направите, има техническо отклонение, което пречи на действителното възпроизвеждане. Ние хората чуваме гласа си отвътре и чрез ушите си – отвън. Понякога си мислим, че говорим високо или по-ниско, но в действителност околните го възприемат по съвсем различен начин.

Кой е най-сложно устроеният “орган” в човешкото тяло? Не точно орган, а крайник. Това е кракът и по-точно стъпалото. Благодарение на него ние можем да скачаме, тичаме, ходим на пръсти, танцуваме, да изпълняваме акробатични номера без да счупим костите си или да се нараним по друг начин. Специално за да издържа теглото ни и допълнително тегло, което бихме носили, да балансираме и да стъпваме по земята са създадени свода и пръстите.

Познайте с кое сетиво е свързано равновесието? Сега всеки ще си каже, че вестибуларният апарат е на нивото на ухото, във ухото или подобни. Макар да се намирате някъде около истината, само ще поясня, че равновесието е свързано със зрението. При нарушение на центъра на равновесие, ако затворите очи ще загубите ориентация в пространството и ще паднете.

Уникално е какво може да прави човек, ако добре тренира тялото си. Като записах за танци и равновесие се сетих за едно видео, което бях гледал преди време. Изрових го и ви предлагам да се насладите на малко музика и наистина “балансирани” танци 😉  Лека вечер!

 

Google+ Comments