Да заменим колата за колело?

boy bikeМай откакто съм достатъчно пораснал, за да мога да шофирам, съм позабравил за карането на колело. А колко му се радвах в тинейджърска възраст. Естествено, че зимата не мога да се придвижвам с велосипед, но лятото мисля пак да се върна към това някога любимо мое транспортно средство. Колата може би се счита за по-бърза, но това не винаги е така. В задръстванията много по-бързо бихме се придвижвали с колело. Финансовата страна също е в полза на велосипеда – той не изисква да го зареждаш с гориво, а карайки го, се поддържаш в добра физическа форма.

Ако питаме околната среда, тя определено би гласувала за колелото. Спрете ли да ползвате автомобила си, ще намалите въглеродните емисии във въздуха, т.е. вашия личен въглероден отпечатък, а с това и приноса си за глобалното затопляне, колкото и минимален да е той. Да не говорим за подобряването на качеството на въздуха, който дишате. Карането на велосипед, вместо на автомобил, ще намали и зависимостта ви от изкопаеми горива, каквито са бензина, газта и дизела. По-малко коли = по-малко място за паркинги = повече градинки, дървета, детски площадки.

Вече се замислям не само за собственото си благо, но и за това на планетата. Искам идните поколения, в това число и моето, да се радват на природата в естествения й вид.

Google+ Comments