Да се храниш правилно помага на теб, но и на околните

Вярвам, че сте чували максимата: Ти си това, с което се храниш. Повече от вярна е и бих искал да ви обясня защо…

Ние живеем благодарение на веществата, които приемаме чрез храната. Всеки от нас се нуждае от определен дневен прием на калории, за да функционира тялото му нормално. Същевременно отклонения от този режим оказват определен ефект – често неприятен. Всеки от нас изпитва също така потребност от определено количество витамини, минерали и дори мазнини. Между другото има и полезни мазнини, ако не знаете – тези в ядките, рибата, в един жълтък на сварено яйце, в авокадото и т.н. Всеки от нас, без значение от пол или възраст, се нуждае от разнообразно хранене, в чийто състав да присъстват храни, богати на белтъци, полезни мазнини и въглехидрати. Ако изключите, което и да е от тези вещества, то в тялото ви настъпва дисбаланс. Знаете ли например, че белтъците са веществата, които разграждат мастните натрупвания в тялото ни, които от своя страна не се дължат толкова на прекомерна консумация на мазнини, отколкото на въглехидрати. Същевременно въглехидратите са, които ни доставят най-много енергия.

Може би нетипично за един мъж, но аз се интересувам от правилно и здравословно хранене. Знам, че калориите в една пица съществено се различават от тези в пилешкото филе. Знам, че с изпичането си ядките губят редица от полезните си свойства. Наясно съм също, че именно суровите ядки е хубаво да се консумират самостоятелно – два часа преди и след хранене и два часа преди тренировка.

foodНе е толкова трудно да се научите да се храните здравословно, но изисква желание и вдъхновение. Винаги можете да си сварите яйца, да си купите консерва с риба тон от близък магазин, кофичка кисело мляко или банан. Можете да консумирате повече извара вместо по-калоричните сирене и кашкавал. Свикнете ли веднъж с вкуса му, дори пълнозърнестият или черен хляб ще ви е по-вкусен от белия.

Освен това искрено вярвам, че правилното хранене ни предпазва от болести, спомага за жизнения ни тонус и ни кара да изпитваме повече удоволствие от живота. Да не подценяваме и факта, че ние хората силно се влияем от действията на другите. Ако вие внимавате как се храните, напълно възможно е вашите близки и приятели също да започнат да се замислят по темата. Не мислите ли, че светът би бил много по-добро място, ако всеки от нас се хранеше по-правилно? А ако всеки научи по три полезни, здравословни и вкусни рецепти и ги предаде на други трима човека? Тези трима души от своя страна ще научат други трима и т.н. с безброй хора и безброй полезни идеи…  Ах, утопични мечти, които се надявам някой ден да добият истинска форма.

Google+ Comments