Ключът към перфектните взаимоотношения

Всеки знае, че перфектни хора няма. Следователно и перфектни взаимоотношения също. Но е хубаво, когато разногласията с хората около теб са сведени до минимум. Мъжете сме доста по-просто устроени в това отношение, когато става въпрос за приятелите ни. При нас има ясна и “семпла” комуникация, която е сведена до споделяне на интересни неща, спортни интереси и въобще всякакви други неща, за които жените говорят, обсъждат, умуват, чудят се, дразнят се една на друга и обмислят в продължение на часове.

Заблуда е обаче, че мъжете сме постоянно съгласни едни с други. Всъщност мъжкото приятелство е същото като женското с тази разлика, че ние си казваме всичко директно – когато нещо не ни харесва в поведението на другия, когато не искаме да отидем някъде или да правим нещо. Единственото което правим е да си общуваме директно. Мъжете не сме привърженици на намеците, обсъждането и разискването на дадено поведение. Ние обичаме да иронизираме и шеговито да коментираме, но не и да се впускаме в задълбочени анализи на определена ситуация, поведение или изречение.

Ключът към перфектните приятелски взаимоотношения е директната комуникация. При жените, като че ли, това е доста трудно. Те все се стараят да не се засегната една друга, а в същото време предявяват някакъв вид претенции и тогава тава страшно.

Но ако спрем да говорим само за женски и само мъжки приятелства, дори и в интимните взаимоотношения между мъжете и жените най-важното е откритата комуникация. Колкото по-директно общувате с човека до себе си, толкова по-лесно ще се опознаете и ще разберете какво обичате, кое ви дразни, кога шегите преминават границата или човекът до вас може да понесе още пиперливи коментари по свой адрес. Като че ли хората, по една или друга причина, сме оставили далеч в миналото разговора за чувства, емоции и прочие. И когато казвам чувства това не означава задължително любовни терзания. Имам предвид, че е хубаво хората да говорят за това, как са се почувствали при определена ситуация. Комуникацията винаги помага и винаги е по-добре да си кажеш какво мислиш, отколкото да очакваш хората около теб да се сетят сами. Просто защото те може никога да не се сетят. Пък и не четат мисли, нали?

Google+ Comments