Чалга поколението

Чалга поколението

Напоследък много се нашумя по темата свързана с учителката, която не само позволява да се слуша музика по време на час, но и ръкопляска на кръшните танци на ученичките. Лично мен това меко казано ме възмути. Трябваше ли обаче тази учителка да бъде уволнена? Тя ли е главният виновник за поведението на тези ученици, или всичко идва от възпитанието вкъщи и примерите, които ние даваме на децата си?

Лично аз смятам, че и двете страни са виновни в деградацията на младото поколение. Например, ако вкъщи родителите слушат Моцарт и друга музика не се пуска, от съзнателния живот на детето, предполага се че то няма да прояви интерес към друг стил музика. Идва обаче другият момент – дискотеките. Ние хубаво си слушаме Бетовен вкъщи, но щерката отива на дискотека и там – „гюбеци“ , в стремежа си да не бъдем различни, а да сме част от стадото, потъпкваме човешките си ценности, защото българинът мрази различните. Много хора биха си казали, защо не тропнаха едно хорце, ами там има хореография, стъпки, а кючека всеки го може! Тъжно е че ние изпращаме децата си на училище, за да се образоват, да станат млади и интелигентни, добри хора, а учителката, която трябва да е техният пример, техен кумир, всъщност ги подтиква и дори ги поощрява, ръкопляскайки към това си поведение, меко казано пропаднало. Нашето поколение имахме уважение към учителите и те никога не са били наши приятели, те бяха наши учители. Това е тяхната мисия, не да ни се харесат, а да ни учат на знания, респект и морал.

Разбира се, както вече казах, монетата има две страни. Няма как ние родителите да не обръщаме внимание на децата си, да не ги възпитаваме и да ги учим на морал и човешко отношение и поведение, и да очакваме, че учителите ще свършат нашата работа. Така че скъпи, родители и учители, бъдете подобаващ пример за децата си, от „другите“ си имаме в повече.

Google+ Comments