Био пазари ще има и у нас!

Дали и на вас ви се е случвало да влезете в магазина и да с чудите дали предлаганите плодове и зеленчуци са ГМО, къде са отгледани, дали са торени и пр. и пр. Когато идете на пазара – същите въпроси. Все пак купувате нещо, прибирате се у дома и консумирате не-вкусни и не-сочни плодове и зеленчуци.

Иска ви се да имате продукт, който е екологично чист и да носи натурален вкус.bio food Това означава да е отгледан в домашна среда, да са използвани само органични торове и да не са използвани пестициди в никоя фаза от зреенето. Възможно ли е да се намери такъв продукт? В момента в България има магазини за био продукти, където се предлагат основно стоки от чужбина. Обикновено голяма част от производителите в този бранш са специализирали в технологията за производство на екологично чисти храни. Поради причината, че това изисква по-голямо внимание към растенията, у нас предлагането е на по-високи цени.

Ако се поразровите в мрежата, ще откриете, че и в България има производители био плодове и зеленчуци. Те обаче изнасят по-голяма част от продукцията си зад граница. В момента, поради повишаване на търсенето, се тиражира в интернет идеята да се отворят биопазари в по-големите родни градове – София, Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново, където ще се продават единствено сертифицирани стоки. Това означава, че ще бъдат допускани фирми, които покриват изискванията за технология и качество за съответното производство.

Тук големият въпрос е дали ще могат баби производителки да продават на пазара. Вероятно всяка по-възрастна жена, която отглежда на село картофи и ябълки, ще има желание да представи реколтата си като био. Био храните обаче трябва да притежават доказателство, че не са торени, пръскани или поливани с никакви химически препрати. При тях позволени са единствено торове с висок дял на органична субстанция, която да запазва и подпомага добрата почвена структура, която от своя страна се следи с множество измервания.

Ако скоро направят такива пазари, каквато и да е цената, аз бих пазарувал продукти оттам.

Google+ Comments