Превърна ли се електронната търговия в най-популярния метод за пазаруване?

Превърна ли се електронната търговия в най-популярния метод за пазаруване?

Прави ли впечатление колко магазинчета затварят? Бизнеса определено се промени последната година. Всъщност той непрестанно се променяше последните 20 години, но предишните 2 тримесечия, заради Коронавируса, буквално се обърна на 180 градуса. В struma.bg са ни направили огромна услуга и са публикували дълъг и подробен списък как един бизнес може да се приспособи към несигурната среда по време на пандемията.

Голяма част от нещата, които са описали са свързани с интернет – прехвърлянето на бизнеса изцяло онлайн, ако физическият ти магазин е затворен, заради противоепидемичните мерки, то това е обстоятелство, което няма как да бъде избегнато и нищо не можеш да направиш. Можеш естествено да си платиш на някоя банка за пост терминал и хората да ти плащат с карта, но заслужава ли си цената? Противоепидемичните мерки са различни спрямо браншна, а както ми прави впечатление и спрямо големината на магазина. Големите вериги например се опитваха да са стриктни, докато по-малките магазини – не толкова. И двата вида обаче продават онлайн и доставят стоките си до клиентите.

Това обаче са промените, които настъпиха заради вируса. Аз обаче като потребител се замислих, дали вирусът ме кара да пазарувам повече онлайн или е нещо друго. В topactualno.com са изнесли основните причини защо хората са се пренасочили към електронната търговия. Описали са кои са онези основни стимули, които преместват пазаруването към интернет? Според тях, достъпността е една от главните неща, заедно с по-ниските разходи. Естествено, няма нищо невероятно в това, че хората искат да продават и купуват стоки без да изразходват прекалено много ресурси за тази цел. Отделно, интернет предоставя възможността и за печелене на напълно нови клиенти и повишаване на популярността по евтин начин, чрез реклами, обяви, SEO оптимизация и др.Всички тези неща, когато се приложат едновременно, няма как ефективността на даден бизнес, да не се повиши. Аз обаче имам друга теория. Според мен, много от хората са просто мързеливи, да посетят даден магазин на живо, което означава, че ако знаеш, че клиентите ти са мързеливи, то няма как да не се опитваш да им угодиш – тоест да продаваш онлайн. Това, към което и ние трябва да се адаптираме определено са новите начини за търсене на стоки и услуги. Сами можете да прецените колко често пазарувате онлайн и какви продукти. Моята прогноза е, че съвсем скоро електронната търговия ще се пренесе и към хранителните стоки, лекарствата и другите браншове, в които за момента не е толкова широко използвана. Нашата задача  да се подготвим за тези промени, мързеливо да се подготвим.

Google+ Comments